Van postbode naar gids en gastheer

22 november 2021

bomen maan
gids
Joyce Sengers, oprichter van Natuurbegraafplaats De Utrecht, schrijft geregeld columns voor over gebeurtenissen op de natuurbegraafplaats en ontmoetingen met bezoekers en vrijwilligers. 

Je huwelijk, de geboorte van een kind, het overlijden van je ouders: heftige gebeurtenissen fungeren als ankerpunten in je leven. De jaren waarin er iets ingrijpends in je leven gebeurde, onthoud je je leven lang. Hoe ouder je wordt, hoe meer ankerpunten je leven telt.

Jan, een van onze vrijwilligers noteerde in korte tijd twee ankerpunten. Eerst ging hij met pensioen. Natuurlijk was hij blij dat hij in goede gezondheid de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Maar hij vond het ook wel ingewikkeld. Wie met pensioen gaat sluit een deel van zijn leven af. Somberder gezegd: je bent een stap dichter bij de dood. Niet zo vreemd dus dat mensen die met pensioen gaan soms een tijdlang een beetje van slag zijn.

Enige tijd later overleed de vrouw met wie hij jarenlang lief en leed had gedeeld. Ze ligt begraven bij ons op de natuurbegraafplaats. Deze twee ervaringen gooiden Jans leven danig overhoop. Het kostte hem tijd om deze gebeurtenissen te verwerken. Wat hem daarbij hielp, waren de bijna dagelijkse bezoeken aan het graf van zijn vrouw. Omdat Jan zo vaak op de begraafplaats was, vroegen we of hij vrijwilligerswerk wilde komen doen. Aanvankelijk hield hij de boot af, maar wij hielden vol. Op een gegeven moment zei hij ja.

Tot zijn pensioen was Jan postbode. Nog altijd weet hij van honderden mensen in gemeenten als Lage Mierde en Hoge Mierde hoe ze heten, in welke straat ze woonden en op welk huisnummer, en welke postcode daarbij hoort. Hij kan je precies vertellen welke familienamen in de Kempen (en op onze natuurbegraafplaats) veel voorkomen: Van de Borne, Gijsbers, Van Gisbergen… En hij kan zich nog altijd heel goed oriënteren.

Zijn geheugen, zijn fascinatie voor geschiedenis en zijn feilloze oriëntatie maken van Jan een bijzondere vrijwilliger. Zoekt u bij ons een bepaald graf? Jan weet precies waar dat graf zich bevindt en begeleidt u er graag naartoe. In feite is hij weer bezorger, maar nu van mensen in plaats van post.

Sommige mensen denken trouwens dat een natuurgraf na verloop van tijd onvindbaar wordt. Dat is een misverstand. Wij leggen exact in onze administratie vast waar een graf zich bevindt, met behulp van zogenaamde GPS-coördinaten. Ook vindt u her en der op ons terrein oriëntatiestenen met daarop Romeinse cijfers én een pijl. Die pijl wijst altijd naar het noorden. Samen met de plattegrond die u van ons krijgt kunt u het graf van uw dierbare vinden.

Komt u er niet uit en houdt u niet van nieuwe technologie? Geen punt: Jan, gids en gastheer van onze natuurbegraafplaats, begeleidt u er graag naartoe.

Joyce Sengers
P.S. Op onze natuurbegraafplaats is altijd zinvol vrijwilligerswerk te doen. Meer weten? Bel ons op 013-203 21 75.