Natuurnieuws juli 2024

20 juli 2024

bomen maan
Landkaartje met kenmerkend patroon op odnervleugels

Natuurwaarnemingen juli 2024
De Natuurbegraafplaats is op dit moment prachtig met een grote variatie aan bloeiende planten. Zelfs de heide heeft alweer bloemen en de vuilboom blijft ook steeds weer nieuwe bloemen aanmaken. De vuilboom is misschien qua uiterlijk niet meteen in het oog springend maar is als nectarbron zeer waardevol.

Al deze weelde aan bloemen zorgt er ook voor dat er enorm veel verschillende insecten te zien zijn. Solitaire bijen, solitaire wespen, hommels, wespbijen, spinnendoders, kevers, vlinders, libellen, zweefvliegen enz enz. Het is meer dan de moeite waard om in deze periode een bezoek te brengen aan de Natuurbegraafplaats.

Libellen

Ei-afzet vrouwtje grote keizerlibel

De grote keizerlibel
Er zijn relatief veel grote keizerlibellen te zien op dit moment. De grote keizerlibel is de grootste glazenmaker en kan zo’n 6 tot 8 cm lang worden. Hierdoor vallen ze heel goed op. Vooral de mannetjes vallen op door hun hemelsblauwe achterlijf. Als de zon erop schijnt lijken ze wel licht te geven. Op de foto is een vrouwtje te zien die haar eitjes afzet op waterplanten.

De bloedrode heidelibel
De bloedrode heidelibel is 1 van de 4 soorten heidelibellen die voorkomen op de Natuurbegraafplaats. De mannetjes zijn rood (zie foto) en de vrouwtjes zijn geel gekleurd. De verschillende soorten heidelibellen zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. Het kan dan gaan om kleine details. Zo heeft de bloedrode heidelibel zwarte poten ten opzichte van de andere heidelibellen die ook geel op de poten hebben. De Kempense heidelibel heeft ook zwarte poten maar komt tot nu toe nog niet voor op de begraafplaats.

 

Vlinders

Icarusblauwtje

Mannetje Icarusblauwtje

Het icarusblauwtje is een vlinder uit blauwtjes-familie. Als de vlinder zijn vleugels dicht heeft kun je heel mooi de tekening zien met oranje en zwarte vlekjes. Doet de vlinder de vleugels open dan verschijnt een prachtige helderblauwe kleur.  Het icarusblauwtje haalt hoofdzakelijk nectar uit vlinderbloemigen. De eitjes worden afgezet op verschillende klaversoorten.

Landkaartje
Het landkaartje is een vlinder die leeft in twee generaties. De eerste generatie leeft van april tot eind juni en de tweede generatie van juli tot half september. Opvallend is dat beide generaties van elkaar verschillen in uiterlijk. De bovenkant van de vleugels van de eerste generatie zijn oranjebruin met zwarte vlekken. De vleugels van de tweede generatie zijn aan de bovenkant zwart met witte en oranje tekening. De ondervleugels hebben altijd het kenmerkende landkaart-patroon, zoals op de foto te zien is.

Koen de Louw

 

Mannetje bloedrode heidelibel